Click
Contacteer ons089/20 85 99
Download e-bookContacteer ons
Click
Modern interieur Home office office Thuis kantoor Kantoor inrichting

Jouw renovatieproject kickstarten?

Ken Creemers helpt je op weg

Maak kennis met jouw ideale home office

COVID-19 heeft voor ons allemaal een 'nieuw normaal' gecreëerd. Niet alleen op het vlak van onze sociale contacten, maar zeker ook op professioneel vlak. De manier van werken, maar vooral ook de werkplek, is helemaal veranderd. Waar telewerken een aantal maanden geleden nog in de lift zat, is het nu plots de norm geworden. En als je dan toch moet thuiswerken, kan je maar beter zorgen voor een aangepaste werkruimte. 


Comfort is belangrijk

Toegegeven, telewerken heeft veel voordelen. Je hoeft niet elke dag opnieuw in de file te staan en dus bespaar je veel tijd. Tijd die je aan je gezin en je hobby's kan besteden. Kortom, thuiswerken is milieuvriendelijk en zorgt voor een (veel) betere work-life balance. Maar ook voor je baas blijkt een thuiswerkende werknemer heel wat voordelen te hebben. Recente studies geven aan dat we in onze vertrouwde omgeving productiever én efficiënter zijn. Van een win-win situatie gesproken! Nog een andere opmerkelijke vaststelling is dat er in bedrijven waar veel aan telewerken gedaan wordt, het ziekteverzuim een pak lager ligt. Je hoeft je thuis niet schuldig te voelen over de zoveelste hoestbui en als het even écht niet meer gaat, kan je een kwartiertje gaan liggen om daarna weer verder te doen. 

Volgens experten is telewerken dan ook een blijver. Bedrijven zijn zich nu veel bewuster van de positieve aspecten en hebben geleerd dat hun vooroordelen ongegrond zijn. Ook werknemers hebben ontdekt dat thuiswerken een oplossing kan zijn voor hun pendelproblematiek.  

Maar om écht goed te kunnen thuiswerken, moet je dat natuurlijk in alle rust en comfort kunnen doen. Want de keukentafel en een gewone stoel bevorderen volgens onze bescheiden mening de productiviteit toch niet echt. De thuiswerker heeft dus nood aan een geschikte werkruimte, een home office. Een geschikte plek vinden

Eerst moet je natuurlijk op zoek gaan naar een geschikte plek voor je home office. Er is tegenwoordig al heel wat gezegd en geschreven over werkruimtes in huis. De ene zegt dat je best een aparte ruimte voorziet, de andere beweert net het tegendeel. Ken Creemers van interieurbureau CR33MERS heeft  er zo zijn eigen mening over:

 Een aparte ruimte als bureau of werkplek is lang de norm geweest.  Grootste voordeel hiervan is natuurlijk de privacy. Maar het betekent ook dat je in de winter een extra ruimte moet verwarmen. En privacy is één ding, jezelf afsluiten van je gezin is nog iets anders. Als je je teveel 'afzondert',  bestaat de kans dat je jouw nieuwe werkruimte toch niet zo leuk gaat vinden. En als je je werkplek niet leuk vindt, zal dat zijn weerslag hebben op je productiviteit en je efficiëntie.

Zoals bij veel dingen gaat het erom een goed evenwicht te vinden. Zo kan je bijvoorbeeld jouw privacy nog steeds garanderen met een afscherming of een room divider. Dit heeft als bijkomend voordeel dat de paperassen en loshangende kabels niet kunnen zorgen voor een rommelige aanblik. Zorg wel voor een niet te hoge afscheiding, zodat je wel nog zicht hebt op de woonkamer. Zeker in deze 'corona-tijden' is het niet onbelangrijk dat je toch nog een oogje in het zeil kan houden, want de kinderen moeten ten slotte ook niet naar school.


Probeer in de mate van het mogelijke je bureau te plaatsen in een ‘dode hoek’ van de woonkamer. Met andere woorden, kies een plek waar niet constant volk doorloopt. Ook dat vergroot de privacy al voor een heel stuk. Het is bijvoorbeeld geen goed idee om je werkplek in te richten naast de keuken. De kans dat je hier gestoord wordt, is wel erg groot.

Ook heel belangrijk bij het uitkiezen van een geschikte werkplek, is de lichtinval. Het meest ideale licht om te werken is een uiteraard een natuurlijke lichtbron. Kies daarom voor een plek waar je voldoende daglicht hebt. Maak eventueel gebruik van raamdecoratie om het (te felle) zonlicht in de zomer wat te temperen. In de winter heb je waarschijnlijk nood aan bijkomende verlichting. Het is belangrijk om deze kunstmatige verlichting correct te plaatsen. Zorg er ook voor dat het licht – of het nu natuurlijk of kunstmatig is – niet (al te fel) weerspiegeld wordt in je beeldscherm. Ook daarom is een goede raamdecoratie een must.

Niet alleen de plaats van de verlichting is belangrijk, maar ook het soort verlichting. Probeer een lichtbron en een lichtkleur te kiezen die het dichtst aanleunen bij natuurlijk licht. LED-verlichting met een kleurtemperatuur van 3000 à 4000 K (Kelvin) - dat is tussen warm en natuurlijk wit licht in - wordt beschouwd als de ideale kleurtemperatuur om te werken. Let er ook op dat het eerder huiselijke, warme licht van je woonkamer de lichtsterkte in jouw home office-hoek niet verstoort.

Kies de juiste materialen

Home office met roomdivider of niet, je werkt natuurlijk wel in de woonkamer. En dan pas je de stijl van je kantoormeubilair ook best aan aan dat van de woonkamer zelf. Twee verschillende stijlen mixen in één leefruimte kan werken, maar doet het meestal niet. Zelf zijn we grote fan van uniformiteit en eenheid. Heb je een warme, gezellige woonkamer met veel houttinten, kies dan ook een bureau in dezelfde stijl. Het hoeft niet meteen de zelfde kleur of tint te zijn, maar een strak metalen bureau zou in deze ruimte misstaan. Gelukkig kan je tegenwoordig kantoormeubelen vinden in allerlei stijlen. Fan van vintage? Je zal je gading zeker vinden op het internet. Een bureau in hout of Corian® heeft als bijkomend voordeel dat je hier minder makkelijk op zweet. Vlekken kan je van deze materialen makkelijk afwassen en vooral Corian® kan wel tegen een stootje. Niet alleen je werktafel of bureau zijn belangrijk, maar ook je zithouding moet goed zijn. Kies daarom voor een ergonomische stoel in stof of leer. 

Hetzelfde principe geldt ook voor de kleuren die je gebruikt in je thuiswerkplek. Ga niet plots met felle kleuren werken die in de rest van de woonkamer niet terug te vinden zijn. In een modern interieur wordt vaak wit gebruikt en ook dat is een ideale kleur voor je werkplek. Als vloer raden we een parket imitatietegel aan een gewone tegelvloer. Een echte parketvloer is natuurlijk erg mooi, maar niet erg praktisch in een home office. De kans dat je je parketvloer beschadigingen oploop door bijvoorbeeld je bureaustoel, is erg groot.

 

Je kan van jouw home office natuurlijk ook een eyecatcher maken in je interieur. Dat kan door bijvoorbeeld te kiezen voor opvallende kaste of een modern en stilistisch kantoormeubel te kiezen. Bedenk wel dat comfort altijd voor design gaat in een thuiswerkplek. Wat opbergruimte betreft, opteert Ken voor kasten van 40 à 45 cm diep. Qua materiaal kiest hij voor HPL (High pressure laminate) of lakwerk. Ook dit materiaal kan tegen een stootje. 


Vorige
Modern interieur Home office office Thuis kantoor Kantoor inrichting

E-book met
10 inspirerende interieurs

Ontdek het hier

GENIET VAN
ONZE REALISATIES
GENIET
VAN ONZE
REALISATIES

Meer realisaties
Modern interieur Home office office Thuis kantoor Kantoor inrichting